Westerwolde: het best bewaarde geheim van Nederland! (lees meer op: www.volkskrant.nl/es-b02d0e98)

06-25183239

De Porrepoele

porrepoele@gmail.com

Porre's Toen

Permacultuurtuin &  Worteltuin

met hoogstamboomgaard, notenbomen, kleinfruit, groenten, kruiden, bloemen

 

Porre's toen

Porre's toen is een permacultuurtuin in ontwikkeling. In het vroege voorjaar van 2019 zijn we op een weiland grenzend aan ons perceel begonnen met de aanleg en aanplant. De structuur wordt gevormd door 18 hoogstam fruit- en notenbomen. We hebben gekozen voor rassen die van oudsher in Noord-Nederland voorkomen, zoals de Veendammer Glorie, de Drentse Bellefleur en de Friese Juttepeer. Naast appel- en perenbomen staan er ook verschillende pruimenbomen, een kersenboom, een walnoot, een amandel en een tamme kastanje.

Elke boom zal in de toekomst het hart van een plantengilde vormen, bestaande uit planten die elkaar versterken, ongewenste onkruiden onderdrukken en helpen om eventuele plaagdieren te bestrijden. Rode, roze, blauwe, witte en zwarte aalbessen, groene en rode kruisbessen, bramen, vlierbessen, hazelnoten en frambozen zijn onderdeel hiervan. Maar ook uien, das- en knoflook, tal van kruiden, planten met eetbare bloemen en bottelrozen.

Om insecten aan te trekken zijn aan de voor- en achterzijde van het perceel twee bijenhagen aangeplant, die rijk bloeien en - omdat ze ook bessen dragen - tevens interessant zijn voor vogels. Dat geldt ook voor de strook langs de lange zijde, waar phacelia en zonnebloemen zorgen voor grote aantallen wilde bijen en hommels in de zomer. In het najaar en de winter is de uitgebloeide strook erg in trek bij de vogels, die de zaden eten en kunnen schuilen tussen de droge stengels.

In Porre's Toen staan ook picknicktafels, waar gasten en passanten gebruik van kunnen maken. In de Kikkerkeet zet je je eigen kopje koffie of thee, en/of kan gebruik gemaakt worden van het composttoilet. Op aanvraag serveren we ook lunch en/of diner in Porre's Toen.

Een dagje meewerken in de tuin? Helpen met de fruitpluk, je eigen verse kruiden en groente oogsten, wieden, snoeien, opbinden of andere voorkomende tuinklussen uitvoeren? Of gewoon genieten van de planten, de vogels, de zoemende insekten en de vlinders? Het kan allemaal!

Een zee van wilde bloemen in het vroege voorjaar

Slootwateronderzoek aan de rand van de sloot

Verscholen in het groen

Koud en mistig, mét zon!

Project wilgenhut

Zwerfvuil-verzamel-zuil

Poel

Onze draaibare Worteltuinhuisjes

Een aantal tuinbewoners

Fazanten

Egels

Torenvalken

Hazen

Vlinders

Kikkers in soorten en maten

Hommels, wilde bijen en zweefvliegen

Reeën

Eten uit de tuin

Rozenbottels

Kruiden

Suikermaïs

Pruimen

Rababer

Aardappels

Bessen

Bolcourgette

Walnoten

Appels

Bramen

Artisjok

Eten in de tuin / Kikkerkeet

Meewerken in de tuin

Snoeien

Uitplanten

Maaien

Klussen

Worteltuin

Porre's Toen is óók een Worteltuin. We stellen de tuin op afspraak beschikbaar voor ontmoetingen tussen (groot)ouders en kind(eren), die geen vanzelfsprekende relatie met elkaar hebben. De tuin biedt privacy en ruimte, want tijdens een Worteltuinbezoek is de tuin gesloten voor derden. Daarnaast nodigt de tuin uit tot het doen van activiteiten. Dat kan variëren van lekker lummelen tot fruit plukken, van klusjes doen tot een vuurtje stoken, van vlinders tellen tot een spelletje doen. Er is genoeg te beleven, zodat er fijne herinneringen gemaakt kunnen worden en herstel van de relatie tot stand kan komen. Meer info? Kijk op www.stichtingwortel.nl.

Worteltuin

Permacultuurtuin bij De Porrepoele

De Kikkerkeet in Porre's Toen, voor koffie, thee, een spelletje en/of een sanitaire stop...

Worteltuinhuisjes: draaibare huisjes - niet alleen voor kinderen...

www.stichtingwortel.nl